Kjell B. Døving var biolog och arbetade som professor i fysiologi vid institutionen för zoofysiolog vid universitetet i Oslo. Han var en expert i sinnenheten, och särskilt på lukt av fisk.

En viktig forskningsfråga för Døving var: Hur orienterar fisken sig själv och vilka sinnen använder fisken för att söka och hitta den mat som den är intresserad av?

För fisken är luktsansen viktig för att kunna hitta mat på något avstånd. Smaken används nära. Luktsinnehållen organ finns i groparna, medan smaklökar sprids på många ställen på kroppen: i munhålan och på läpparna, på skäggtråden (torsk) och på några långa böter (knutar).

Genom att extrahera ett och ett kemiskt ämne och testa detta för varje fisk, skulle det vara möjligt att förstå den kemiska preferensen för varje fiskart. Døving och Jan W. Sissener utvecklade ett samarbete för att spåra och identifiera varje attraktion och stimulans som de olika fiskarterna föredrar. Attraqua har fått mycket kunskap om ämnen som lockar fisk (attraktiva medel) och ämnen som gör att fisken accepterar vad de får i munnen och sväljer det (stimulantia).

När vi pratar om kemiska ämnen , tänker vi på identifierade molekyler, inte extrakt. Dessa olika ämnen blandas så att vi får en optimal kombination av molekylerna som lockar och stimulerar de fiskarter vi vill fånga på bästa möjliga sätt. Eftersom olika fiskarter har olika preferenser betyder det att våra produkter i många fall kommer att ha repellent egenskaper för andra (oönskade) fiskarter.

Eftersom kemiska signaler Eftersom lukten och smaken reagerar på att spädas snabbt i vatten har ett problem visat sig att hitta de ämnen som lockar fisk över långa avstånd. Svårigheten här är att dessa ämnen är i små mängder och de är inte kända förut. Du måste arbeta upp koncentrationen för att identifiera dem.

De olika ämnena vi använder har olika egenskaper. Vissa ämnen gör att fisken kommer att simma från ett långt avstånd. Andra ämnen gör att fisken letar efter mat i området där betet ligger. Vissa ämnen smakar bra så att fisken inte spottar betet igen. När någon av dessa ämnen kombineras kan de få en effekt på fisken som är många gånger kraftigare än de skulle ha individuellt.

Genom hundratals timmar Med systematiska deduktiva tester med observation av fiskuppförande i akvarier är resultatet ett mycket exakt bete. Några fiskarter som många av ämnena och några som några. Genom att kombinera ämnena kan vi uppnå en blandning som blir mycket effektivare på vissa arter än hos andra. Och eftersom vi har identifierat de aktiva substanserna kan vi också förbättra svampeffekten så att betet kommer att få en längre räckvidd och bättre effekt än ett naturligt bete.